A HÓNAP EMBERE

A művészetek bűvöletében – Radnóti Róza

Radnóti Róza zongorista természetes magabiztossággal mesél a Budapest Music Center hallgatóságnak a híres zeneszerzők életútjáról, műveik zenetörténeti hátteréről. Nem véletlen, hogy Érdi Tamás zongoraművész mellett a 16 éves Róza lett a MOL Tehetségtámogató Program ifjúsági koncertsorozatának házigazdája: számtalan versenygyőzelmén, szólókoncertjein és külföldi fellépésein túl intellektusa és sokoldalú művészi érdeklődése is kiemeli őt kortársai közül.

A komolyzenésznek készülő fiatalok többsége már középiskolásként magántanuló, konzervatóriumba vagy a Zeneakadémia előkészítőjébe jár. Te miért döntöttél úgy, hogy gimnáziumi tanulmányaidat sem szorítod háttérbe?

Ennek több oka volt. Egyrészt nagyon szeretem a Járdányi Pál Zeneiskolában Becht Erika tanárnőt, szerettem volna továbbra is az Ő tanítványa maradni. A zeneiskolában a „B”-s zongora tagozat igen erős, jelenleg öten zenei pályára készülünk. Emellett gyerekkorom óta Eckhardt Gábor zongoraművész segíti a zenei fejlődésemet. Másrészt a XVIII. kerületi Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumba járok, ami egy nagyon jó iskola, és mivel a közelben lakom, nem kell sokat utaznom, így marad a legtöbb időm a gyakorlásra. Annak ellenére, hogy nem vagyok konzis, a zenész kortársaimmal is találkozom, néhányukkal, akiket a zeneiskolában, vagy például a BMC-s „Játsszunk együtt!” koncerteken ismertem meg, mostanra jó barátok lettünk.

A MOL Tehetségtámogató Program keretében megvalósuló koncertsorozat milyen újdonságot hozott számodra?

Egyrészt megismerkedhettem Érdi Tamással, ami nagy öröm számomra, a Mozart koncerten kamaráztunk először együtt. Emellett a koncertekre való felkészülés egy nagyon jó zenetörténeti, és egyben műsorvezetői tanulási lehetőség. Tamás édesanyja, Érdi Szabó Márta nagy odafigyeléssel készít fel minket az előadásokra.

Érdi Tamás és Radnóti Róza

A színpadon olyan otthonosan mozogsz, mintha az előadóművészetet is tanultad volna…

10 évet művészi tornáztam, minden év végén egy komoly, zeneileg is igényes színházi produkciót adtunk elő. Ezeken az alkalmakon megtanultam a színpadi mozgás, a kiállás alapjait, és persze Márta néni folyamatosan korrigál, segít ebben.

A koncertsorozat célja, hogy megkedveltesse a fiatalokkal a komolyzenét. Neked a zongorázás előtt milyen meghatározó zenei élményeid voltak?

Szüleim nagyon szeretik a komolyzenét, és már egészen kis koromtól kezdve sokat vittek koncertekre, például a Budapesti Fesztiválzenekar Kakaókoncertjeire. A zenei érdeklődésem hamar kialakult. Imádtam énekelni, öt éves koromtól szolfézsra jártam, a családi legenda szerint már korán ismételgettem „mama, most már szeretnék egy zongorát”. A zene mellett a mai napig minden művészeti ágért rajongok az irodalomtól a színházon át a táncig. Rajzolni is tanulok a Budai Rajziskolában. Pihenésképpen pedig filmeket nézek, kedvenc rendezőim többek között Chaplin, Jiří Menzel, Makk Károly vagy Szabó István. Szüleim iparművészek, ami nagy hatással van rám, és hálás vagyok nekik, hogy ennyi mindenre felhívták a figyelmemet.

Mi erősített meg abban, hogy a sokirányú érdeklődésed mellett mégis a zenei pályán a helyed?

Hét évesen a Dohnányi Ernő Zeneiskolában kezdtem el zongorázni, Karsai Gabriella növendékeként, nagyon sokat köszönhetek neki is, szép sikereket értünk el együtt. a versenyeken. 2008-ban első lettem korcsoportomban a II. Országos Bartók Béla Zongoraversenyen és a Farkas Ferenc Zongoraversenyen. Majd 2010-től a Járdányi Pál Zeneiskolában Becht Erika tanárnőnél folytattam a zongora tanulmányimat. 2011-ben ismét első lettem a Bartók versenyen, majd 2011-ben öt, 2013-ban hat díjat nyertem a müncheni Klavierpodiumon. Ezek az eredmények mindig újabb kapukat nyitottak meg számomra, mint például lehetőséget kaptam München-Prága-Brno-Olomütz koncertturnéra és ösztöndíjat kaptam a bécsi Konzervatórium mesterkurzusára. Tehát egyre több megerősítést kapok arra, hogy a zenei pályát válasszam. Sokat köszönhetek még mentoromnak Mácsai János zenetörténésznek is.

2014-ben milyen kihívások várnak Rád?

Szintén a müncheni Klavierpodium egyik díjának köszönhetően júniusban a müncheni Steinway Hausban szólókoncertet adok, erre már nagyon készülök. A műsoromat szeretném Budapesten is eljátszani, a Bartók Emlékházba idén is tervezek egy szólókoncertet. Emellett nyáron részt veszek a salzburgi Mozarteum Sommerakademie-n Joseph Paratore mesterkurzusán.

Radnóti Róza