2018. március 05.

A mesék puha világa

Történetet nem csak hallgatni, hanem megalkotni is elmélyült és nyugodt állapotot kíván. Ez a hangulat segít azokat a szorongásokat enyhíteni, ami a mesék világán kívül rakódnak ránk. A Mosoly Alapítvány mese- és művészetterápiás programja látássérült gyerekeket támogat az én-erősítésben, az önelfogadásban.

„A szavak nélkül is megértelek” című program egyik csoportjában kisiskolásokat, a másik csoportban serdülőket segít a Mosoly Alapítvány a veszteség-élmény, a nem természetes életesemény feldolgozásában. A 60 terápiás foglalkozás során különböző témákat járnak körül a képzőművészet, a mese, pszichodráma és a zene eszközeivel. A színek, hangok és játékok tompítják a feldolgozandó kérdések, témák komolyságát, azok mégis a gyerekekben zajló lelki folyamatokat alakítják észrevétlenül.

A gyerekek sérülésük következményeként egy dobozszerű, frusztrációs helyzetben élnek, állapotuk nem fog változni. A látássérülés, vakság vagy testi fogyaték egy életen át elkíséri őket, nem gyógyuló, maguk mögött hagyható élmény. Viselkedésüket ez állandóan befolyásolja.

Az alkotással járó „mintha” helyzetek megengedik a gyerekeknek, hogy úgy kerüljenek közel a saját nehézségeikhez, hogy közben ne találják magukat megterhelő lelki állapotban. A játékos környezet közben mégis hozzásegíti őket, hogy a sérülésükkel kapcsolatos érzéseikből és saját magukból megértsenek valamit. A folyékony festékekkel, a szabadon alakítható hangokkal és történetírással kísérletezve, csoportban tapasztalhatják meg a fejlődés érzését, ami egy egészséges, teljesebb felnőtt élet fele visz.

A Mosoly Alapítvány munkáját a MOL Gyermekgyógyító Program tizenegy éve támogatja.