2017. március 22.

˝A jótékonysági események tele vannak emócióval˝ - Szilágyi Áron kardvívó

Szilágyi Áron 2006-ban, az Új Európa Alapítvány indulásakor elsők közt nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program támogatását. A fiatal vívó időközben a MOL Csapat tagja lett, és kétszeres olimpiai bajnokká vált, akihez mindig közel álltak a jó ügyek. 2017-től az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagyköveteként mutatkozik be, aki példamutató sportolóként részt vesz az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain.

Hogyan indult a MOL Új Európa Alapítvánnyal való közös munkád?

2006-ban, az alapítvány létrejöttének évében egyike voltam azoknak, akik bekerültek a MOL Tehetségtámogató Programjába. Tizenhat éves voltam akkor, s mint minden fiatal sportolónak, nekem is nagy lökést adott ez a pályafutásomhoz. Szerencsére hamar sikerült jó eredménnyel meghálálnom a támogatást, hiszen egy évvel később tagja voltam a világbajnok felnőtt férfi kardcsapatnak. A londoni olimpiát követően, már olimpia bajnokként számos rendezvényen, díjátadón, programban képviseltem az alapítványt, amelynek szellemisége, hitvallása, szociális érzékenysége és értékrendszere nagyon közel áll hozzám.

Volt-e olyan, az alapítvánnyal közös esemény, ami megérintett?

Nehéz egyet kiemelni, mert minden esemény más miatt emlékezetes. A díjátadók elegánsabb rendezvények, komoly presztízst jelent számomra, amikor csodálatos helyszíneken, nagyszerű tehetségeknek, kiváló szakembereknek nyújthatom át az elismerést. A jótékonysági események tele vannak emócióval, s ilyenkor testközelből is érzem, mennyire igaz az a mondás, hogy adni jó. Nagyon kellemes emlékek a rajz- és szöveges pályázatok, amikor két edzés között, vagy esténként néztem át az alkotásokat, és sok-sok szeretnivaló írás mindig feldobta a napomat.

Miért fontos, hogy egy ismert és megbecsült ember jó ügyek mellé álljon?

Akkor is odaállnék a jó ügyek mellé, ha nem lennék kétszeres olimpiai bajnok, hiszen az ügy mindig fontosabb az egyéneknél. Az ismertségnek sok előnye van, jobban figyel ránk a média, a közvélemény, s ez segíthet abban, hogy a fontos üzenetek hangsúlyosan, tisztán, rövid idő alatt eljussanak az embereknek. Abban hiszek, hogy a népszerűség és ismertség egy olyan lehetőség, amellyel jól és hasznosan lehet gazdálkodni, s amikor csak tehetem, élek is ezzel a lehetőséggel.

Véleményed szerint mi az a sportolói magatartás, amivel példát mutathatsz a fiatal tehetségek számára?

A leginkább azzal, ha nap mint nap köztük vagyok a vívócsarnokban. A Vasas vívótermében délután négytől alig van hely, olyan sok gyerek jár le vívni, s bizony még nekem is csak este hat körül maradt kellő területem a gyakorláshoz. De ez így van jól! Emlékszem, amikor én kisgyerek voltam, nekem is nagyon sokat jelentett, hogy a kor akkori kiválóságait, Nemcsik Zsoltot és Ferjancsik Domonkost figyelhettem, ahogy ott edzenek mellettem. Sokszor látom, hogy engem is néznek a gyerekek, próbálják utánozni a mozgásomat, a bemelegítéstől kezdve egészen addig, ahogyan a sisakot a fejemre teszem. Rajtam keresztül azt is láthatják, hogy az eredményekért, a sikerekkel járó népszerűségért mennyit kell dolgozni, milyen alázattal kell közelíteni a sportághoz, mennyire fontos a fegyelem, a figyelem, a szorgalom, az edzők és a csapattársak tisztelete. Bízom benne, hogy ezzel is sok útravalót és követendő példát tudok adni a fiatalabb generációknak.

Ha szabadidődtől és tértől függetlenül egy fontos, aktuális társadalmi problémát megoldhatnál a világban, mi lenne az?

Egy ember sajnos egyedül kevés ahhoz, hogy megváltoztassa a világot, de mégis, a maga módján minden egyes egyén hozzá tud tenni valamit ahhoz, hogy a világ jobb hellyé váljon. Legyen szó akár a környezetvédelemről, az éhínségekről vagy a fegyveres konfliktusokról. A legjobb befektetés mindig az, ha a saját gyerekeinkbe, vagyis a jövő generációjába invesztálunk energiát, tudást, felelősségteljes szemléletet, szeretetet, mert ők már ebben nőnek fel, ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve érzékenyebbek lesznek a társadalmi problémákra, s jobban is kezelik majd ezeket.

Mentálisan és fizikailag hogyan tudod továbbfejleszteni magad az eddigi lenyűgöző sikerek után?

Számomra az egyik legfontosabb motivációt a fejlődés jelenti. Kis célokat kitűzni, amelyeket el akarok érni, majd újabb célokat keresni, amelyekért ismét érdemes dolgozni és küzdeni. Fizikálisan is fontos cél, hogy a víváshoz szükséges, egyre atletikusabb képességeknek is megfeleljek, miközben egyre komplexebb, teljesebb legyen a taktikai és technikai tárházam, s mentálisan is felkészült, koncentrált legyek mind a páston, mind a civil életben. A vívásban az az egyik legszebb, hogy örökké lehet fejleszteni és csiszolni a meglévő tudást, tulajdonképpen ránk is igaz, hogy a jó vívó holtáig tanul.

Szilágyi Áront 2006 és 2010 között a MOL Tehetségtámogató Program segítette felkészülésében.