2018. július 20.

A golf őshazájában szerzett jó helyezést

A 16 éves nyíregyházi golftehetség, Závaczki Bálint az egyik legrangosabb golfpályán mérettette meg tudását. Sikerrel.

A golf őshazájában, a skóciai St. Andrews-ban rendezték meg azt a háromnapos versenyt, amely az U16-os kategória legmagasabban kvalifikált versenye. A világ leghíresebb pályája, az Old Course mellett helyezkedik el az Eden Course. Ez a világbajnokság két évente tér vissza St. Andrews valamelyik híres pályájára.

70 ország 138 indulója között ott volt Závaczki Bálint, a MOL Tehetségtámogató Program támogatottja, aki egyedüli fiú indulóként képviselte Magyarországot. Bálint a hendikepje szerint a 34. helyen volt regisztrálva, és végül a 13. helyen végzett +1,+3,+1-es eredményével. Ennek az óriási sikernek még további eredménye, hogy európai nemzetek között az ötödik lett úgy, hogy csupán egy cseh, egy dán, egy portugál és egy angol tudta megelőzni, akik mind nagy golfnemzetek játékosai. A győzelmet egy Dél-Afrikai versenyző szerezte meg.

Már nyolc évesen megnyerte az országos junior tour éves összetett versenyét. Ezen a sorozaton 2016-ig vett részt, amit minden esztendőben megnyert. Minden évben sport történelmet írt a magyar golfban. Kilenc évesen bekerült a felnőtt magyar bajnokság döntőjébe, s elkezdett külföldi versenyeken szerepelni. Ebben az időszakban még csak szomszédos országok versenyein játszott. Mára már négyszeres korosztályos Szlovák, kétszeres Cseh bajnok. Sikeressége érdekében az iskolai tanulmányait negyedik osztályos korától magántanulóként végzi. Jelenleg 10. osztályba jár ahol eddig mindig kitűnő eredménnyel zárt. Kétszer kapta meg Balog Zoltán minisztertől a "Magyarország jó tanuló, jó sportolója" kitüntető címet. Számtalan dobogós helyezés mellett eredményei bajnoki címekkel gyarapodtak. Háromszoros magyar junior bajnok, Belga és Szerb junior bajnok. Macedón és Bolgár felnőtt bajnok. Magyar Kupa győztes. Ezen túl számos elismerésben és különdíjban részesült az évek során. 73-szoros junior válogatott. 2017-ben az év junior golfozója elismerést vette át a Magyar Golfszövetségtől. Az elmúlt öt évben évente mintegy 80 versenynapon szerepel Európa különböző részein. 2015-ben minden idők egyik legfiatalabbjaként felkerült a felnőtt férfi amatőr világranglistára, ahol máig a legmagasabban jegyzett magyar golfozó.