A HÓNAP EMBERE

A csokoládé gyógyít - Dénesné Spitzer Éva

Viselkedésüket sokan szemtelenségnek vagy modortalanságnak értelmezik, mert kívülről szemlélve nem tudhatják, hogy a reakciók mögött az autizmus kommunikációs zavarai állnak. A Kockacsoki manufaktúra létrehozói hiszik, hogy az autizmussal élő emberek értékes tagjai társadalmunknak, elfogadásuk kulcsa pedig a megismerésükben rejlik. Dénesné Spitzer Éva férjével minőségi, kézműves csokoládékészítésen keresztül nyújt élményt és segítséget autista fiatalok számára. Munkájukat a MOL Gyermekgyógyító Program második éve támogatja.

Milyen motivációval hoztátok létre ezt a kettős profilú vállalkozást?

A nonprofit kft-ként működő Kockacsoki elindításának fő mozgatórugója az volt, hogy az autizmussal élő kisfiúnknak, Beninek szerettünk volna egy saját közeget megteremteni, ami felnőtt korában segít neki az elindulásban. Így kezdetektől fogva meghatározó volt, hogy a csokikészítés jó célt is szolgáljon. Ugyanakkor fontosnak tartottuk, hogy olyan terméket válasszunk, ami a piaci körülmények között is megállja a helyét, és amit azért vásárolnak meg, mert a termék finom. A belga, kézműves csokoládé tehát egyszerre fejezi ki a minőséget és készítőinek értékét is.

Kockacsoki Manufaktúra

A Kockacsoki beindítása előtt mindketten mással foglalkoztatok, de a veletek együttműködő Mozaik Egyesületben már sok hasonló szülővel találkoztatok korábban.

A 2011-ben elindított Mozaik Egyesület – amiben mi is alapítótagok voltunk – az autizmussal élő emberekért és családjaikért jött létre. A családok a Budapesti Korai Fejlesztő Központ szülőképzésein ismerkedtek össze, majd az egyesület keretein belül információnyújtással kezdtünk foglalkozni, szabadidős programokat, szülőklubokat, tréningeket szerveztünk. Ezen belül egy speciális projektként született meg az Új Európa Alapítvány támogatásával a Maszat Napok, amiben kifejezetten az autista fiatalokra koncentrálunk.

Milyen programokkal várjátok az autizmussal élő gyerekeket a csokimanufaktúrában?

A középiskolás, fiatal felnőtt korosztály számára egy komplett foglalkoztatási programot dolgoztunk ki, ami több lépcsőből áll. Az első egy önálló életviteli program, ami kívülről leginkább egy főzőtanfolyamra hasonlít. A több alkalmas tréningsorozat elméletben és gyakorlatban is megismerteti őket a konyhai környezettel, a biztonságos konyhahasználattal, ahol a csokikészítés mellett könnyedebb formában beszélgetünk el az egészséges táplálkozásról és életmódról is. Ha szükséges, átveszünk akár olyan alapszabályokat is, hogy az ételt a hűtőbe kell rakni, különben megromlik. A második lépcső már egy két-három hónapos gyakornoki program, aminek célja a valódi munkatapasztalat-szerzés, a hivatalos munkára való felkészítés, ami egyfajta referenciaként is szolgálhat nekik a későbbi munkakereséshez. Itt heti két-három alkalommal jönnek csokit készíteni, valamint egyéb irodai feladatokban is kipróbálják magukat. A harmadik lépcső a tényleges foglalkoztatás autistabarát környezetben. Ebben az évben az alapítvány műhelyében már három autista fiatallal is nap mint nap együtt dolgozunk, a kisebbeket pedig élményterápiás csokoládékészítő foglalkozásokra várjuk a Maszat Napok keretében. Bízunk benne, hogy a tevékenységünk szemléletformálóan hat majd a közgondolkodásra is.

Kockacsoki Manufaktúra

Mitől nevezhető egy hely autizmus szempontból akadálymentesítettnek, vagyis autistabarátnak?

Az akadálymentesítésnek vannak alapszabályai, de mivel az autizmus nagyon sokféle lehet, ezért mindig az adott igényszinthez kell a foglalkozást igazítani. Az élményterápia és a munka attól lesz autistabarát, ha érthetővé és kiszámíthatóvá tesszük a fiatalok számára, hogy pontosan mi fog történni velük az adott napon. A foglalkozás előtt beszélgető kört tartunk, amiben a fiatalok megtudják, mi lesz a program, mik a szabályok, mire kell odafigyelni, mi az ő feladatuk. Mivel számukra gyakran gondot okoz, hogy egy tevékenységet lépéseire bontsanak, és azt megfelelő sorrendben elvégezzék, ezért sokat segít nekik például a képes napirend. Ebben vizuálisan, képekkel együtt értelmezhetik azt, hogy milyen események várnak rájuk aznap.

A csoki érzéki tapasztalatán keresztül tehát az élmény terápiaként is működik?

Igen. De a terápia oldalát segíti az is, hogy a gyerekeket az őket ismerő pedagógusok, gyógypedagógusok kísérik, akik tudják, mire kell odafigyelni az egyes résztvevőnél. Így tudunk akadálymentes és számukra is biztonságos közeget kialakítani. Ezeken túl pedig az is terápiásan hat, hogy a gyerekeknek egy teljesen új, mégis biztonságos környezetben kell boldogulniuk. Gyakori az autizmusban, hogy valamit nagyon jól megtanulnak, de ugyanazt a készséget egy másik helyzetben nem tudják alkalmazni. Náluk a szociális és kommunikációs készségek fejlesztése kulcsfontosságú, erre pedig a Kockacsoki barátságos manufaktúrája örömteli alkalmat ad.