2017. március 22.

A cirkusz mint új társadalmi nyelv

A cirkusz mint párbeszéd: a cirkusz szociális és pedagógiai hatásai címmel sajtókonferenciát és szakmai napot rendez a Magyar Zsonglőr Egyesület március 23-án, csütörtök délután az INspirál Cirkuszközpontban.

A Magyar Zsonglőr Egyesület 15 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt években egyre kiterjedtebb „szociális cirkuszi” tevékenységet végeznek Budapesten és Borsod megyében hátrányos helyzetű és pszichiátriai kezelés alatt álló gyerekekkel, fiatalokkal. Az elmúlt két évben sikeres programot valósítottak meg a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával, melyet jelentős sajtóvisszhang is kísért. 2016 tavaszán megnyitották Inspirál Cirkuszközpontjukat.

Idei pályázati programjuk a program folytatása, új innovatív elemekkel, egy újszerű, eredeti ötletekkel teli, egyedülálló módszert használva fel a pszicho-szociális rehabilitációs célok elérésére. Programjuk célcsoportja a Pesterzsébeti Önkormányzat által fenntartott gyermekvédelmi központhoz tartozó Pince Ifjúsági Klub látogatói közül a 12-18 éves, enyhe értelmi fogyatékos, részképesség zavarokkal küzdő, sajátos nevelési igényű, halmozottan hátrányos, roma származású fiatalok, akik drogfogyasztás, illetve bűnelkövetés szempontjából rizikócsoportot alkotnak.

Az Út a közösségi fejlesztéstől a közoktatásig című szakmai napot a cirkuszpedagógia építő hatásai iránt érdeklődők számára rendezik meg A zsonglőrködés testi és lelki fejlődésre gyakorolt pozitív hatását ma már senki nem kérdőjelezi meg. A nemzetközi és a magyarországi gyakorlat is számos alkalommal bizonyította, hogy hatékonyan fejleszti a motoros és a tanulási készségeket, a kognitív folyamatokat, valamint a társas együttműködési készségeket is.

A szervezők ezért tartják fontosnak, hogy a cirkusz bekerüljön az iskolai nevelésbe. A szakmai napon az innovatív módszerek iránt érdeklődő pedagógusokat várják egy közös gondolkodásra. Az esemény apropója a tanároknak szóló áprilisban induló képzés, mely után ők is beépíthetik a cirkuszpedagógiát szakmai eszköztárukba. A program keretében a Magyar Zsonglőr Egyesület bemutatja a közösségi fejlesztésben, ’szociális cirkuszi’ módszerrel elért eredményeit.

A március 23-i rendezvény programja:

13.00 Sajtótájékoztató a Magyar Zsonglőr Egyesület szociális cirkuszi munkájáról és közoktatás számára készülő kiadványáról.
13.30 Színpadi bemutató: fellépnek a pesterzsébeti és karancslapujtői szociális cirkuszi csoportjaink. 14.00 Játék: zsonglőr és más cirkuszi eszközök kipróbálási lehetősége.
14.30 Szakmai összefoglaló iskolai tanároknak valamint művészeti és élményalapú neveléssel foglalkozó szakembereknek a szociális cirkuszi módszertanról.
15.30-16.30 Workshop a résztvevők bevonásával a cirkuszpedagógia lehetőségeiről a közoktatásban.

Helyszín: Inspirál Cirkuszközpont, Budapest 1117 Sopron út 19/a

A rendezvényen fellép a MOL Gyermekgyógyító Program által támogatott pesterzsébeti cirkuszcsoport is. A program szakmai vezetőjével, Szabó Mártonnal készült interjúnkat itt olvashatják.

A Magyar Zsonglőr Egyesület munkáját 2014 óta a MOL Gyermekgyógyító Program segíti.