A HÓNAP EMBERE

2012. május, Bogár Zsuzsa pszichológus

Az örökbefogadó családokért dolgozó Ágacska Alapítvánnyal és elnökével, Bogár Zsuzsával ismerkedhetünk meg ebben a hónapban. Az alapítvány idén a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával szervez pszichodráma csoportokat az örökbefogadott gyerekeknek.

Mit jelképez az „Ágacska”, miért kapta az alapítvány ezt a nevet?

Amikor gondolkodtunk, hogy létrehozzuk az alapítványt, már működött egy örökbefogadói szülőcsoportunk, ott kezdtünk el a szülőkkel ötletelni a névről. Ők dobták be az Ágacska javaslatot, ami nekünk is megtetszett. Egyrészt, mivel ez a gyermeket jelképezheti, a családnak egy új ágacskáját, ami kihajt, másrészt az alapítvány tevékenységére is utal, hiszen kapaszkodót, fogódzót szeretnénk nyújtani a családoknak.

Pontosan mivel foglalkozik az alapítvány?

Induláskor, 2003-ban egy segítő szervezetet szerettünk volna létrehozni örökbefogadóknak illetve örökbefogadás előtt állóknak. Akkreditáltattuk az örökbefogadói felkészítő tanfolyamunkat, ez a szülőknek szóló képzés lett a fő bázisa a tevékenységünknek. A többi fokozatosan alakultak ki, a hozzánk érkező szülők igényeire építettünk. Így jött aztán az egyéni tanácsadás, egyéni terápia, párterápia, családterápia, felnőtt pszichodráma, gyerek pszichodráma. Fakultatívan „gyermekre várva” programot is csináltunk, mostanra pedig már működik egy nagyszülő csoportunk illetve egy filmklubbunk.

Mi a tapasztalatod, hogyan vélekedik a társadalom az örökbefogadásról?

Magyarországon még gyerekcipőben jár az örökbefogadás társadalmi elfogadása. Egyrészt a felnőttek sem tájékozottak, másrészt a gyerekek is mondják, hogy csúfolódásokat kapnak az iskolában. Az örökbefogadásról sokan valami rosszat gondolnak, pedig ezek a családok boldogan élnek, még ha nekik is vannak problémáik, bár más jellegűek, mint a vérszerinti családoknak.

Az Ágacska Alapítvány is próbál tenni azért, hogy több ismerete legyen a társadalomnak az örökbefogadásról?

Éppen készítünk egy filmet, amin örökbefogadott kamaszokat szólaltatunk meg. Ezt a filmet el fogjuk iskolákba küldeni, hogy osztályfőnöki órán beszélhessenek a témáról: ez nem egy titkolandó, szégyellendő, hanem egy teljesen természetes dolog. Nekünk tényleg az a célunk, hogy tudassuk a társadalommal, hogy az örökbefogadás a gyermekvállalás egy természetes formája.

Örökbefogadó szülő, nevelőszülő − hasonló fogalmak. Pontosan mit jelent az örökbefogadás és mit a nevelőszülőség?

Örökbefogadás esetén a gyerek vérszerinti szüleivel a kapcsolat megszűnik. A gyermek jogilag is teljesen olyan szerepbe kerül az örökbefogadó családban, mintha vérszerinti gyerek lenne, az örökbefogadók teljes értékű szülők lesznek. A nevelőszülő ezzel szemben hivatásszerűen neveli a gyereket, és pénzt is kap ezért a TEGYESZ-től. Tehát a nevelőszülőnek ez egy feladat, amit akár a saját vérszerinti gyerekei mellett is vállalhat.

Sokszor halljuk, hogy hatalmas az örökbefogadó szülők várólistája. Ugyanakkor sok kisgyermek lakik gyermekotthonban. Őket miért nem lehet örökbefogadni?

A gyermekotthonban élők többsége nem örökbeadható. Ők azért kerültek otthonba, mert a vérszerinti szülők nem tudják őket anyagi vagy más körülmények miatt magukhoz venni, nevelni. De nem mondtak le róluk. És ők látogatják is a gyerekeiket, tehát megvan a kapcsolat. Örökbeadható akkor lesz a gyerek, ha lemond róla a vérszerinti szülő, vagy például durván bántalmazta, vagy egyáltalán nem látogatja. De ezeknek a gyerekeknek nagyon kis része válik örökbeadhatóvá...

Tényleg olyan rossz az állami intézményekben a gyerekeknek? Vannak igazán kulturált, felújított, családias gyermekotthonok is, nagy parkkal, játszótérrel. Még mindig jobb itt, mint egy alkalmatlan családban, nem?

Tényleg vannak szép gyerekotthonok, megadnak a gyerekeknek mindent … de a gyerekek kötődési képességei sérülhetnek. 8-10 gyerek van egy csoportokban, két gondozónővel, akik sokszor változhatnak. Az első néhány évnek, amit a gyerekek ebben a kötődés nélküli helyzetben töltenek a gyermekotthonban, egész életre szóló hatása lehet. Ha egy gyerek ugyanis három-négy éves koráig nem tapasztalhatja meg a szoros és mély kapcsolat kialakulását, akkor sajnos sérül a kötődési képessége. Lehet, hogy az örökbefogadókhoz sem fog úgy kötődni. És ez utána magával hozhat mindenféle egyéb problémát; beilleszkedési zavart, sőt később felnőttként saját kapcsolatainak alakulására is hatással lehet. Emiatt jobb legalább nevelőszülőnél élni, mert az mégiscsak egy család.

Az Ágacska Alapítvány hogyan segíti az örökbefogadott gyerekeket?

A tapasztalataink azt mutatják, hogy az örökbefogadott gyerekek a korai trauma miatt gyakran szoronganak, az iskolában gyakrabban van tanulási vagy magatartásproblémájuk, például figyelemzavar. Az alapítvány a családok segítése mellett ezért külön foglalkozik az örökbefogadott gyerekek pszichés támogatásával. Idén a MOL Gyermekgyógyító Program támogatásával pszichodráma csoportokat és élménytábort szervezünk a kisiskolásoknak és kamaszoknak Mészáros Krisztina, Molnár Gabriella és Rózsahegyi Nóra kollégáimmal. A csoportfoglalkozások segítségével a gyermekek könnyebben feldolgozhatják korábbi sérüléseiket, jelenlegi problémáikat.

Sok nehéz sorsú emberrel találkozol pszichológusként, és a civil szervezetek élete sem problémamentes manapság. Honnan meríted az energiádat, hogyan töltődsz fel?

A sikerélményekből gyűjtök élményt, ez ad energiát. Amikor például egy család beszámol arról, hogy a gyerek milyen pozitív változásokon megy át, amióta hozzánk jár. Vagy szervezünk egy családi találkozót, és ott látom az örökbefogadó családokat, akik örömmel jönnek hozzánk, örömmel találkoznak egymással. Ezek mindig feltöltő élmények, és mutatják, hogy érdemes folytatni a munkát, van miért dolgozni.

Új Európa Alapítvány