A HÓNAP EMBERE

2012. június, Biczó Bence úszó

Ifjúsági olimpiai bajnok úszónk, Biczó Bence májusban a debreceni Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. A 19 éves tehetség gondolatai azonban már Londonban járnak — a magyar olimpiai csapat tagjaként élete első felnőtt ötkarikás játékán is szeretne minél jobban teljesíteni.

Kevesebb, mint két hónappal az Olimpia előtt bizonyára szigorú napi- és hetirendben készülsz a sportolók életének legnagyobb eseményére.
Ez így van, napi két edzést − szárazföldi és vízi edzést tartunk. Nagyon komolyan készülünk, az Olimpia a csúcsa az idei évnek. Hatalmas erővel úszunk, tornázunk.

Miben más a mostani edzésmunka, mint a korábbi ifjúsági versenyek, vagy egy kontinensviadal előtt?
Nem mondhatnám, hogy az egyik versenyre komolytalanabbul készülök, mint a másikra, de természetesen ez a legnagyobb szabású sportesemény, tehát kiemeltebb figyelmet fordítunk rá. De ugyanolyan gőzerővel készülünk, mint mondjuk egy világbajnokságra vagy Európa-bajnokságra. Közvetlenül a kiutazás előtt három héttel lesz még egy két és fél hetes edzőtábor Balatonfűzfőn az olimpiai csapattal.

Május végén a debreceni úszó Európa-bajnokságon ezüstérmet nyertél, ez a verseny nem vett el túl sok energiát? Hogyan időzíted a csúcsformádat az Olimpiára?
Szerintem lehet két csúcsformát egy szezonra időzíteni. Nagyon jó tapasztalat volt az Eb, hiszen felnőtt élvonalbeli versenyeim közül ez volt a negyedik komoly viadal. Idén pedig ez csak a második versenyem, úgyhogy a rutin még nem volt olyan nagy.

Hogyhogy ez volt a második, hiszen már az év fele lassan eltelt?
Az edzőtáborok miatt, az év elejét januártól március közepéig végig edzőtáborokban töltöttük, Mexikóban és Dél-Afrikában. Utána következett az Országos Bajnokság, majd egy edzőtábor, itthoni edzésszakasz. Úgyhogy igazából időnk sem volt olyan versenyre eljutni, ami megfelelő lett volna a tapasztalatszerzésre.

Az Országos Bajnokság 200 méter pillangón Te voltál az idei bajnok, egy századdal mentél jobb időt Cseh Lászlónál. Az Eb elődöntőben is jobb időt úsztál, a döntőt viszont Laci nyerte. Mit jelentenek Neked ezek a páros csaták?
Nagyon jó dolognak tartom, hogy itthon is van igazi verseny a 200 pillangón. Nagy szerencse, hogy hazai vizeken egy világklasszissal viaskodhatok. Tapasztalatszerzés céljából is, és a versenyhelyzet kialakulása miatt is.

Van példaképed az úszásban?
Nem vagyok az a példaképeket maga elé állító típus, de talán Gyurta Dani pályafutását említeném. Nem sokkal idősebb nálam, és ahogy eljutott idáig, az igazán megbecsülésre méltó. Aztán természetesen Laci eredményeit is említhetném... aki többet ért el nálam, azokat mind nagyon tisztelem.

London lesz az első igazi olimpiai élményed, 2010-ben azonban már részt vettél Szingapúrban az Ifjúsági Olimpián, ahol 200 méter pillangón ifjúsági olimpiai bajnok lettél. Milyen emlékeket őrzöl arról a versenyről?
Nagyon szépeket, életem egyik legjobb három hete volt, amíg kinn tartózkodtam. Azért persze nem lehet összehasonlítani a felnőtt Olimpiával, a hangulat is nyilván más lesz Londonban.

Hány felnőtt Olimpián szeretnél még részt venni?
A londonin kívül kettőn még mindenképpen. Ezeken szeretnék minél jobb eredményeket elérni.

Hogyan lett a kedvenc számod a kétszáz pillangó, hiszen mások ezt egy kegyetlen úszásnemnek és távnak tekintik?
Ez attól függ, kinek mi a leggyilkosabb. Nekem a négyszáz vegyes lenne a legnehezebben teljesíthető szám. Kis ifiként még minden számban kipróbáltam magam, de a pillangónál maradtunk, az ment a legjobban.

Ki az, akinek igazán hálás vagy az eddigi pályafutásodért?
Mindenkinek, aki egy kicsit is hozzátett ahhoz, hogy nekem jobb legyen, hogy elérjem azt, amit most elértem, és amiket remélhetőleg még el fogok… Elsősorban a családomnak, a barátaimnak, és természetesen az edzőmnek, Sántics Bélának, akivel nagyon jó viszonyban vagyunk. 2005-ben költöztem Pécsre, azóta vele készülök.

Az élsport mellett marad időd a tanulásra is?
A Pécsi Tudományegyetemen kommunikáció és médiatudomány szakon tanulok, most azonban a második félévet halasztom az Olimpia miatt.

Lesz valaki − család vagy barát −, aki kimegy az Olimpiára, a versenyedre?
Sajnos nem, otthonról fognak drukkolni.

Mi is itthonról drukkolunk Neked, sok sikert a felkészülés hátralévő heteiben, és aztán az Olimpián!

Új Európa Alapítvány