A HÓNAP EMBERE

2012. augusztus, Vadnai Benjámin

A MOL Tehetségtámogató Program kiválósága, Vadnai Benjámin 8 éve az úszást hagyta ott a vitorlázásért, és jól döntött. 2007 óta vezeti hajóosztályában a magyar ranglistát, 2010-ben már Európa-bajnokságot nyert, 2011-ben sportteljesítményéért Junior Príma díjat vehetett át. A nagy kiugrás azonban idén tavasszal következett, amikor világbajnokságot nyert Argentínában.

Ezekhez az eredményekhez persze az kell, hogy a 16 éves balatonalmádi fiú 280-300 napot töltsön egy évben a vízen, rengeteget utazzon versenyekre, edzőtáborokba. Vadnaiéknál azonban természetes, hogy a vitorlázás családi ügy: az édesapa mellett az öcs, Jonatán is hódol a közös szenvedélynek. Benji így igazi szakértőként avat be minket a sportág rejtelmeibe.

A vitorlázásban a korosztályokkal együtt a hajóosztályok is változnak. Te eddig mely lépcsőfokokon vagy túl, és milyen út vezet még a felnőtt mezőnyig?
Optimist hajóosztályban kezdtem, aztán mentem át a Laser 4.7 osztályba. Most augusztus közepén az Európa-bajnokság lesz az utolsó versenyem a 4.7-ben, aztán augusztus végén lesz egy másik Eb, az már viszont a következő osztályban, a Radiál-ban. A különbség a két osztály között a mezőnyben van, a magasabb osztályokban erősebb a mezőny. A 4.7-ben és a Radiálban is úgy 2 évet lehetünk, utána viszont az olimpiai hajóosztályban, a Laser Standard-ben már akár 15-20 évet is eltölthetünk. Itt a 20 évestől a 35-40 évesig együtt versenyez mindenki.

Hány évesen ér el pályafutása csúcsára egy vitorlázó?
30-35 éves kora körül. Akkor a fizikai ereje ugyanaz még, mint egy 20 évesnek, viszont sokkal több tapasztalattal rendelkezik, rutinosabb.

Te is nyertél már egy világbajnokságot – idén áprilisban, életed eddigi legjobb eredményeként a Laser 4.7 Világbajnokságot Argentínában, 24 ország 71 fős mezőnyében. Minek köszönhető ez a fantasztikus siker?
Nagyon sokat készültem. Előtte voltam Új-Zélandon öt hetet edzőtáborozni, nagyon el is fáradtam, aztán voltunk Franciaországban is három hetet. Szóval suliba nem nagyon jártam abban az időben…

Vadnai Benjámin az argentínai Vb-n

A világbajnokságon milyen nemzetek versenyeznek, kik a legjobb vitorlázók?
Ezen a világbajnokságon a legjobbak a spanyolok, az olaszok voltak, aztán az ausztrálok, a németek. A felnőtt mezőnyben is ők a legerősebbek azzal a különbséggel, hogy az angolok fiatal korban még nem versenyeznek annyira, viszont a Standard korosztályban kiemelkednek, ott már ők a világelsők.

A te hajóosztályaidban egyedül vagytok a vitorláson. Miért ezt választottad?
Az egy személyes hajót azért szeretem, mert nem vagyok másra ráutalva. Ha hibázom, én vagyok a hibás, tehát nem bukok más miatt egy versenyt.

Hogy néz ki egy átlagos vitorlás verseny?
Rajt előtt a vízen két zsűrihajó között, egy képzeletbeli vonalon sorakoznak fel a hajók. Már itt sok minden eldől, hogy hova tudsz helyezkedni. Itt van furakodás, nézegetjük alulról, hova tudunk beállni, taktikázunk. Öt perc van a helyezkedésre, a zsűri lő ötpercest, négypercest, aztán egypercest, utána már a saját óránkon nézzük az időt, és kirajtolunk. Bóják mentén van a pálya, a szélfordulókkal haladunk. A végén, a célban is van zászlós zsűrihajó. A pálya mindig nagyon komplex, mert lehet part a közelben, de van, hogy nyílt a víz. Nem mindegy, honnan jön a szél, és hogy hol van áramlás… Ezért már egy órával a verseny előtt kimegyünk, felmérjük a pályát, az áramlást. Egy verseny hosszabb, több napig is eltart, több futam van, és az összesített eredmények alapján lesz meg a győztes.

Vadnai Benjámin vitorlázó - vitorlásverseny rajt

Milyen fontos képességekkel kell egy jó vitorlázónak rendelkeznie?
Fontos a tehetség, a mozgáskultúra – hogy a hajóban és a hullámokkal együtt hogy mozogsz, mert ugye ritmusra vitorlázunk. Aztán kell a jó 3D-s látás, mert a pályát, a körülötted lévő hajókat be kell látnod. Nagyon fegyelmezettnek kell lenni, mert nem hibázhatsz csak maximum két futamot – a legrosszabb két futamot nem számítják a pontszámok összesítésénél. Fontos a robbanékonyság és a tartás is, mert kinn kell tartani a hajó oldalán magunkat, tehát kell az erő a kézben, a lábakat folyamatosan be kell feszíteni.

Vadnai Benjámin vitorlázó

Legfontosabb céljaid között a 2016-os olimpia szerepel. Mit kell ahhoz tenned, hogy ott lehess Rióban?
Nekem elsősorban fel kell még szednem úgy 16 kilót, akkor érem el azt az ideális testsúlyt, a 80 kilót, ami a Standard hajóosztályban jó. Sokat kell még addig edzenem, versenyeznem. A suli mellett minden időmet erre fogom fordítani.

És hosszabb távon hova futhat ki egy vitorlázó pályafutása?
Két olimpián szeretnék rész venni, Rió után még 2020-ban. Az elsőn még a tapasztalatszerzés a cél, ott még nem szoktak nagyot alakítani a kezdők. Majd a másodikon. Aztán később el lehet menni edzőnek, csak ha pénzt is szeretnék vele keresni, akkor nagyon jónak kell lenni. De edzősködni nagyon szeretnék, ehhez pedagógiát, pszichológiát is kell tanulnom. Emellett sok minden érdekel, ami a hajókkal kapcsolatos.

Új Európa Alapítvány