A HÓNAP EMBERE

16 évesen sakk-mattot adott a profi világbajnoknak

Miután februárban váratlanul legyőzött egy többszörös világbajnok sakkozót Gibraltárban, a fiatal egri játékos a karlsruhei Grenke Openen a három nagymesteri norma utolsó, hiányzó pontszámaiért is sikeresen szállt harcba. Ezzel Gledura Benjámin az ország legfiatalabb sakk nagymesterévé lépett elő. A MOL Tehetségtámogató Program támogatottját korábban az amerikai Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke közt mutatta be New Yorkban.

A szüleid mikor és hogyan jöttek rá arra, hogy a sakk neked való? Kisgyerekként az úszásban is szép eredményeket értél el.

Az első diákolimpiai aranyérmem után már egyértelmű volt a szüleim számára is, hogy ez az én utam. De sokáig az úszás és a sakk egyenlő súlyban volt jelen az életemben.

Átlagosan mennyit sakkozol naponta, amikor egy fontos versenyre készülsz?

A verseny előtti két-három hétben már elég hosszú és koncentrált edzésekkel készülök az adott eseményre. Ilyenkor akár napi 8-10 órát is sakkozom vagy elméletben készülök a partikra, ami azt jelenti, hogy szinte egész nap csak ezzel foglalkozom. Ennél sokkal többet már nem bírnék fizikailag sem. Gyakorlás közben segítségemre vannak edzőpartnerek és edzők is, ennek az anyagi részében pedig sokat számítanak a támogatások. Ha valóban profi felkészülést akarok, amire egy világverseny esetében elég nagy szükség van, akkor egy sakk nagymester napi díját csak külső segítséggel tudja finanszírozni a családom.

Gledura Benjámin

Hogyan kell a sakkedzéseket elképzelni?

Amikor egy nagymesterrel egy nemzetközi versenyre készülünk, akkor például sorra vesszük a megnyitásokat, ami a játszmának az első vagy első néhány lépéspárját jelenti. Elkezdjük közösen elemezni a partinak a korai szakaszát, megismerem a bevezetőlépéseket, hiszen a megnyitás előtti helyzetben akár húszféle nyitólépés is lehetséges. Majd sorban így megyünk végig a parti többi részén is. Ehhez gyakran könyvek és számítógép segítségét is igénybe vesszük. Van emellett egy Chess Base nevű sakk adatbázisunk, ahonnan példákon keresztül tudjuk tanulmányozni az állásokat, modellezni az egyes helyzeteket.

Ezeket a lépéskombinációkat, állásokat mind megpróbálod elraktározni a fejedben?

Igen, rengeteget elemezzük a helyzeteket, így egy idő után muszáj ezeket újra átvennem, ismételnem is, hiszen elég sok anyagot kell ahhoz megjegyeznem, hogy jól menjen a verseny. A cél az is, hogy minél több olyan sakkállást játsszak, ami számomra is kihívás és hozzásegít a fejlődéshez. Az edzőm gyakran elmondja, hogy ő milyen terv szerint szokott játszani, és milyen lépéseket kell tenni egy adott állásban. A taktika, a sakk leglátványosabb része, olyan rövid távú terv, amiben konkrétan kiszámított lépések vannak. Előfordul például olyan, hogy egyazon taktikus állásban egy nap akár 30-40 kombinációt is átnézünk.

Gledura Benjámin

A sakk mint sport abból a szempontból is különleges, hogy egyszerre jelent komoly terhelést szellemileg és fizikailag is. Te hogyan tartod egyensúlyban magad?

Ha két-három hétig ilyen tempóban készülök a versenyre, akkor én is eléggé elfáradok, és verseny után kell egy pár nap pihenő. Folyamatosan nem lehet ilyen szellemi terheléssel bírni, szükség van közte egyéb ingerekre, hogy felfrissüljek, és utána újra kedvem legyen sakkozni. Nem véletlen, hogy minden profi sakkozó sportol valamit legalább amatőr szinten. Én az úszás mellett ping-pongozom is. Csak sajnos ezt mostanában nehezen tudom megoldani, mert a tanulás és sok sakkedzés mellett utaznom is kell, és majdnem mindig távol vagyok itthonról. Így nincs meg az a rendszeresség a mozgásban, ami a hétköznapi ritmushoz szükséges.

Lehet sakkozóként tudatosan tanulni a fókuszálás és koncentráció képességeit, amire a játék során szükséged van?

A koncentráció egyfajta higgadtság, versenyzési tapasztalat és kondíció kérdése is. Nagyon sok sakkozó nem bírja a stresszt, de szerencsére ez nálam sose volt probléma. Meg tudom őrizni a hidegvéremet, legalábbis látszólag, belül persze egészséges mértékben én is izgulok. Emellett a jó fizikai állóképesség ahhoz is kell, hogy képes legyek ott ülni akár hat órát is egy partinál és szinte megállás nélkül összpontosítani.

A gibraltári Tradewise Masters torna hetedik fordulójában nemrég szenzációs győzelmet arattál az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand ellen, amire még a világsajtó is felkapta a fejét. Miben állt ennek a híressé vált partinak a jelentősége?

Már önmagában nagy élmény volt Ananddal játszani, mert amúgy kevés esély van rá, hogy ilyen nagy bajnokkal egy asztalhoz ülhessek. A gibraltári verseny – ami Európa legnagyobb nyílt sakkversenye – lehetőséget ad a gyengébb játékosoknak közelebb kerülni a profikhoz. A sakkelithez tartozó Anand több mint húsz éve nem indult ilyen nyílt versenyen, ő általában meghívásos körversenyeken játszik, oda pedig nekem még nem adnak belépőt. A győzelemre én sem számítottam, de egyszer csak jött egy olyan helyzet, amiből világos volt, hogy csak én nyerhetek.

Gledura Benjámin sakk nagymester

Hogy áll elő olyan helyzet, amiből egy többszörös világbajnok csak vesztesen jöhet ki egy fiatal sakkozóval szemben?

Miután a megnyitási részt 23-24 lépésből kiraktuk, egy olyan állás következett, amiben kicsit jobb helyzetben voltam, mint ő, de azt egy világbajnoknak simán tartania kellett volna, vagy legalább döntetlent kihoznia. Nem értettem, miért ment bele egy olyan állásba, amiről én már akkor tudtam, hogy nyerni fogok. A végére előállt egy helyzet, amit a sakkban zugzwangnak hívnak – ez egyfajta lépéskényszert jelent, amikor az ellenfél rájön, hogy már biztosan nem kerülheti el a sakk-mattot. Anand valószínűleg nem figyelt oda, vagy esetleg engem nem vett komolyan.

Jól értem, hogy ebben a rossz technikai lépésben az emberi tényező is erősen szerepet játszott?

Valószínűleg igen, a koncentrációnak az alázat és tisztelet is elengedhetetlen része. Anand talán nem is gondolta, hogy képes vagyok legyőzni őt. Elszokott attól, hogy gyengébb és fiatalabb sakkozóval játsszon. Mindenkinek van gyenge pontja, nincs olyan, hogy valaki legyőzhetetlen. Persze ha több partit játszottunk volna együtt, és jobban kiismerjük egymást, akkor már nem tudtam volna megverni őt.

A táblajátékként és sportként is jegyzett sakk eddig nem még tartozott a Nemzeti Olimpiai Bizottság hivatalos sportágai közt. Mit szólsz ahhoz a hírhez, hogy a sakk a következő téli olimpiai játékokon szerepelhet?

Bízom benne, hogy be fog kerülni a hivatalos spotágak közé, mert az mindenképpen nagy előrelépés lenne a sakk presztízsében. Így is sportként kezelik, de mivel külön, szellemi műfajként tekintenek rá, mégis elszigetelt marad az igazi olimpiától. Pedig a sakkolimpián is minden ugyanúgy zajlik, mint a többi, fizikai sportágban: kvótát szerzünk, versenyzünk, érmet kapunk. A téli olimpián való részvétel jó lehetőség ad ennek az elismerésére.